Foto: Malena
Se till att läsa receptet noga och flera gånger innan om du inte är van
att göra béarnaisesås. Det skär sig nämligen ganska lätt om man slarvar
med något moment. Förbered gärna allt som ska skäras så du slipper stå
och skära saker mitt i såsberedningen. Ta god tid på dig och håll inte
på med andra saker samtidigt. Man måste liksom vara fullt fokuserad. Gör
man bara allt enligt receptet och är nogrann så är det ganska lätt! :)
Chilibéarnaisesås
300 g smör
2 st schalottenlökar
1 dl vinäger
15 st svartpepparkorn
4 kvistar bladpersilja
färska dragonblad
3 st ekologiska äggulor
flingsalt
några droppar citronsaft
1 st mild färsk röd chili
1 msk sweet chilisås
1 kruka färsk dragon
0.5 kruka färsk persilja
svartpeppar från kvarn
Skira smöret; smält det i en kastrull och låt koka några minuter.
Skumma av och låt de grumliga restprodukterna sjunka till botten. Låt smöret svalna något och ta vara på det klara smöret.
Finhacka löken.
Koka samman vinäger, lök,
svartpepparkorn, persiljekvistar och dragonblad tills ungefär 1/3 av
vinägern kokat bort. Sila blandningen och ta vara på vätskan.
Vispa äggulor och vinägrettreduktionen
över vattenbad (i en skål över kokande vatten) till en skummig kräm.
Tillsätt en nypa flingsalt och citronsaft.
Tag av från värmen och tillsätt det
skirade smöret droppvis under konstant vispning. Såsen skär sig om det
blir för varmt. Detta moment tar en stund och man blir lätt trött i
handen. Du får stå ut. Det är viktigt att inte hälla på för mycket smör i
taget.
Smaksätt såsen med finhackad chili och sweet chilisås.
Finhacka persilja och dragon och vänd ner i såsen. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.
Såååååå gott!!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar