torsdag 28 juli 2011

Underbar kola med citron och havsalt


Den här kolan är överraskande god! Uppskattat att ge bort som present om man inte hunnit äta upp dom själv förstås! ;) Som vanligt med kola så är det alltid svårast med koktiden! Man få öva lite för att få rätt känsla. Har man inte en riktigt bra termometer så är kulprovet säkrast att lita på!

ca 50 stycken

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Skal från två noga tvättatde citroner
en nypa flingsalt

Smält smöret och rör i alla ingredienser förutom citronskal och flingsalt, i en tjockbottnad vid kastrull. (Gärna en i teflon så fastnar det inte och det blir lätt att diska)
Koka utan lock på låg till medelhög värme till ca 122-125 grader. Eller förlita dig på kulprovet.
Försök låta kolan koka ifred utan att röra de första 5-15 minuterna så den hinner "sjunka"
ihop och bli lite seg innan du rör om.
När kolan kokat klat rör du i citronskalet.
Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper ca 15 x 20 cm.
(Finns billiga på IKEA som är perfekta till denna typ av godis)
Strö över flingsaltet och låt stelna, gärna i rumstemperatur till en början och sen kallt.
Sär i bitar med vass kniv. (lättast att ta upp bakplåtspappret från formen när man skär)
Slå in kolorna i bakplåtspapper som på bilden om så önskas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar