söndag 2 oktober 2011

Kolapaj med lingon & Kanel

Utsökt kombination med lingon och kola! Sött möter beskt! Kanelen ger en lite julig känlsa och vill man hellre bara ha en ren kolasmak så går det naturligtvis att utesluta kanelen.


125 g smör
2 msk råsocker
3 dl vetemjöl
1 ägg
1 mak kallt vatten

Fyllning:
3 dl vispgrädde
1 dl råsocker
½ dl ljus sirap
½ tsk mald kanel (uteslut för en mindre "julig" smak
3 dl lingon (frysta går bra)

Hacka samman smör socker och mjöl till en grynig massa. Tillsätt ägget och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter. Gör kanterna högre än du tror då de gärna sjunker ihop i ugnen.
Sätt ugnen på 225 grader. Grädda pajskalet i ca 12 minuter tills den får lite färg.

Häll grädde , råsocker, sirap, och kanel i en tjockbottnad kastrull och låt sjuda på
svag värme i ca 15 minter eller tills den tjocknar.
Vänd i lingonen men spara några för dekoration.
Fördela kolan i pajskalet och strö över restern av lingonen. Kyl i ca 30 minuter.
Servera med vanilj glass eller grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar