måndag 28 november 2011

Äppelchips

Torkade äppelchips är en både fin och god present att ge bort! Eller behålla för sig själv för den delen! ;) Har testat några olika recept och kommit fram till en blandning som jag tycker funkar. De flesta äpplen går bra men bästa resultat blir med äpplen av hög kvalitet. De som är på bilden är äpplet Pink Lady.
ca 40 chips

2 äpplen
2 dl socker
1,5 dl vatten 
4 msk färskpressad citronsaft (inte köpt, pressa själv)

Skölj äpplena väl. Skiva äpplena så tunt du kan, gärna med skärmaskin. Jag skivar för hand och det är lite pillrigt men det går om man har bra kniv och är noga. Kärnhuset ska sitta kvar.
Koka upp socker och vatten så det löser sig. Ställ av från spisen och häll i citronsaften. Lägg i de skivade äpplena och låt dra i ca 30 minuter. Ta upp med hålslev. Lägg sedan in skivorna i frysen i ca 40 minuter. Fördela äpplena utan att de ligger på varandra på en plåt med bakplåtspapper . Låt torka i ugnen i ca 2-3 timmar på 100 grader. Tiden varierar lite beroende på hur tunnt skurna äpplena är och hur hårda du vill ha dom. 

Citron- och sockerblandningen som äpplen legat i får en fantastisk smak av äpple! Så i det som blev över hällde jag i vitt vin, nejlikor, äppelklyftor, russin och en kanelstång. Värmde upp detta tills det nästan började skjuda och lät det sen stå och dra under lock i en timme. Silade bort kryddor och äpplen och Voila så hade jag gjort en egen helt otroligt god äppelglögg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar