torsdag 12 januari 2012

Macarons med hallonfyllning

   Bild: Malena


Kakor
110 g sötmandel
170 g florsocker (knappt 3 dl)
90 g äggvita (cirka 3 st)
2 msk strösocker
Några droppar röd hushållsfärg

Hallonkräm
125 g vit choklad
50 g färska eller frysta och tinade hallon
2 msk vispgrädde
Eventuellt några droppar röd hushållsfärg

Gör så här:
Börja med kakorna. Häll kokhett vatten över mandlarna och låt dem stå ett par minuter. Häll av vattnet och skala mandlarna genom att klämma på dem tills skalet lossnar. Lägg mandlarna på lite hushållspapper och låt dem torka i cirka 1 timme.

Hacka chokladen till hallonkrämen ganska fint. Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare
Koka upp hallonpurén med vispgrädden i en liten kastrull. Dra bort kastrullen från plattan och häll snabbt ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen har smält och krämen är jämn. Tillsätt eventuellt några droppar röd hushållsfärg om du vill ha krämen mer färgstark. Låt den stelna i kylen i någon timme, krämen ska bli lagom tjock för att spritsa.

(Mal mandlarna i en mandelkvarn, blanda med florsockret och sikta genom en sil. Har du ingen mandelkvarn kan du mixa mandlarna riktigt fint i en matberedare). Tillsätt florsockret och mixa lite till.

Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum.

Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen. Blanda tills du har en jämn smet. Känns smeten väldigt fluffig och tjock kan du blanda runt lite till så att den sjunker ihop en aning.
 Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två bakplåtspappersklädda plåtar. Om det blir toppar efter spritsen kan du knacka plåten några gånger mot bänken så jämnas kakorna ut.
Låt kakorna vila på plåten i cirka 1 timme. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
 Sätt ugnen på 125°C. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter.
Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från pappret. Är de svåra att få loss kan du låta dem torka lite till på plåten, eller lägga in hela pappret i frysen en stund.

Spritsa hallonkräm på botten av hälften av macaronerna. Lägg ihop med resten av kakorna.
Kakorna förvaras bäst i kylen och är väldigt mycket godare dagen efter de är bakade!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar