torsdag 16 februari 2012

Béarnaisesås med chili

Foto: Malena

Se till att läsa receptet noga och flera gånger innan om du inte är van att göra béarnaisesås. Det skär sig nämligen ganska lätt om man slarvar med något moment. Förbered gärna allt som ska skäras så du slipper stå och skära saker mitt i såsberedningen. Ta god tid på dig och håll inte på med andra saker samtidigt. Man måste liksom vara fullt fokuserad. Gör man bara allt enligt receptet och är nogrann så är det ganska lätt! :)

Chilibéarnaisesås

300 g smör
2 st schalottenlökar
1 dl vinäger
15 st svartpepparkorn
4 kvistar bladpersilja
färska dragonblad
3 st ekologiska äggulor
flingsalt
några droppar citronsaft
1 st mild färsk röd chili
1 msk sweet chilisås
1 kruka färsk dragon
0.5 kruka färsk persilja
svartpeppar från kvarn


Skira smöret; smält det i en kastrull och låt koka några minuter.

Skumma av och låt de grumliga restprodukterna sjunka till botten. Låt smöret svalna något och ta vara på det klara smöret.
Finhacka löken.
Koka samman vinäger, lök, svartpepparkorn, persiljekvistar och dragonblad tills ungefär 1/3 av vinägern kokat bort. Sila blandningen och ta vara på vätskan.
Vispa äggulor och vinägrettreduktionen över vattenbad (i en skål över kokande vatten) till en skummig kräm. Tillsätt en nypa flingsalt och citronsaft.
Tag av från värmen och tillsätt det skirade smöret droppvis under konstant vispning. Såsen skär sig om det blir för varmt. Detta moment tar en stund och man blir lätt trött i handen. Du får stå ut. Det är viktigt att inte hälla på för mycket smör i taget.
Smaksätt såsen med finhackad chili och sweet chilisås.
Finhacka persilja och dragon och vänd ner i såsen. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.
Såååååå gott!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar