söndag 19 februari 2012

Kyckling med dragonsås


En helt fantastisk kyckling med dragonsås med inspiration från medelhavet! En sås som ska kokas ner tre gånger kan inte annat än att bli god!

Receptet räcker till fyra personer:

700 g majskycklingfilé (eller 4 stycken urbenade kycklingbröst av bra kvalitet med skinn)
Salt och färskmalen svartpeppar
30 gram ekologiskt smör
1 msk solrosolja


DRAGONSÅS:
2 msk dragonvinäger (det går bra med vanlig vitvin- eller äppelcidervinäger också)
6 msk torrt vitt vin (eller matlagningsvin)
2½ dl  ekologisk hönsbuljong
4 färska dragonkvistar
2 msk hackad färsk dragon
3 dl ekologisk gräddfil eller grädde (gräddfilen ger en syrligare smak och grädden en sötare, jag föredrar grädde)


Om du valt majskycklingfilé. Dela den eventuellt i två delar om den är sammanhängande. Låt skinnet sitta kvar. Krydda kycklingen med salt och färskmalen svartpeppar på båda sidor.
Gnugga gärna in kryddorna ordentligt i skinn och kött.
Smält smöret med oljan i en stekpanna (stor nog att rymma all kyckling brevid varandra) på medelhög värme. Sautera kycklingen med skinnet nedåt tills den är guldbrun.

Lyft över kycklingen till en långpanna och ugnsstek i ca 190 grader i 15-20 minuter. Tiden varierar lite beroende på storleken på kycklingen. Testa med en provsticka på tjockaste delen av kycklingen. Vätskan som sipprar ut ska vara klar. Lägg kyckligen på ett fat och täck med folie. Den glänsade sidan ska vara nedåt. Ställ fatet åt sidan.

Dragonsåsen: Skumma bort fettet från stekskyn. Värm upp pannan på medelhög värme.
Tillsätt vinägern och och skrapa bort alla småbitar som fastnat i pannan under stekningen av kyckligen. Häll i vinet och låt koka upp. Fortsätt under tiden att röra och skrapa. Koka tills vätskan reducerats till hälften.

Rör ner buljongen och dragonkvistarna och fortsätt att koka tills vätskan reducerats till ca 1 1/4 dl.
Rör ner gräddfil eller grädde och fortsätt koka tills såsen reducerats till hälften. Kasta dragonkvistarna. Krydda eventuellt med svartpeppar somd et behövs. Tillsätt den hackade dragonen i såsen.

Skiva kyckligen till serveringen och skeda över såsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar